Arrangementet er afholdt

Altinget Live

Altinget går live: Når Putin bomber Ukraine, skal danskerne stemme om EU

Altingets ugentlige podcast om dansk og europæisk politik – #dkpol – går live på spillestedet Hotel Cecil i indre København. Her kan du opleve både gæster, overraskelser og selvfølgelig de faste værter: Esben Schjørring (politisk redaktør) og Jakob Nielsen (chefredaktør).

Det tog mindre end to uger fra den første russiske kampvogn krydsede grænsen til Ukraine, til at dansk og europæisk politik nærmest ikke var til at kende igen.

Danskerne skal stemme om et forsvarsforbehold, som statsministeren få dage forinden havde afvist at sætte til afstemning. Og pludselig finansierer vi en historisk oprustning af det danske militær med statsgæld.

Tyskerne brød samtidig med 70 års udenrigs- og sikkerhedspolitik. Med kansler Olaf Scholz i spidsen vil de nu poste tusindvis af milliarder kroner i deres forsvar. Og alle sidder og ser ængsteligt mod et USA, der om to år igen kan få Donald Trump som præsident.

Det er bare den seneste krise, der har ladet gamle, vedtagne sandheder falde. Og nye opstå.

Politik er forvandlet til krisehåndtering i det 21. århundrede. Fra terrorangrebet 11. september over finanskrise, flygtningekrise og coronakrise – til Ruslands krig i Ukraine – er dansk og europæisk politik igen og igen konfronteret med politiske chok.

Kriserne har taget ideologiernes plads som den store motor i samfundsudviklingen. De forandrer i lyntempo vilkårene for politikerne og virkeligheden for vælgerne.

Som vi siger på Altinget: Politik har aldrig været vigtigere.